I en artikel publiceret den 19. Juni i Dagbladet Holstebro redegør våben-grossist Torben Møller Nielsen og jagtbutiksejer Bjarne Pedersen for, hvor hårdt ramte branchen er af politiets manglende evner til at udstede forskellige våbentilladelser.
”Det er en hel branche, som hakkes midt over. Men ingen tager det seriøst, og der er ingen hjælp at få. Det er påfaldende”, udtaler Møller Nielsen til avisen og uddyber: ” Hvis ikke bankerne er velvillige og forstående, så vil der komme en række konkurser, og mange arbejdspladser vil gå tabt. Så hvor er vores erhvervsminister Simon Kollerup henne?”
Men Kollerup har ingen svar eller noget som helst ønske om at gå ind i debatten. Han henviser til Justitsministeriet, som svarer med et par gamle svar, som intet har med jagt- og våbenbranchens økonomiske trængsler at gøre som følge af det opståede registreringskaos.
Justitsminister Mattias Tesfaye udtalte i spørgetimen til Venstres Thomas Danielsen, at regeringen ikke går og pusler med, at der skal gives kompensation til branchen. ”Denne formulering “pusle” siger alt om, at de ikke tager det seriøst. Jeg synes, det er skamfuldt” udtaler Torben Møller Nielsen fra TMN Hunting and Outdoor i artiklen i Dagbladet Holstebro.
Hos PAC gentager man blot, at man forventer at systemet kører den 1. juli, og at man vitterligt forventede at problemerne ville være løst ”inden for et par uger,” da man tog systemet i brug vel vidende, at man kort tid efter havde udsat fristen for aflevering af et færdigt system med et halvt år.
Det er ret åbenlyst, at der er huller i Politiets og Ministeriernes mange forklaringer, og det store spørgsmål nu er, om branchen har en chance for at vinde en retssag imod staten om det tab i mange millionklassen, som branchen har lidt.
Læs også: PAC magter ikke opgaven
Professor ved Syddansk Universitet, Frederik Waage, har følgende kommentar omkring de juridiske muligheder for en retssag: ”Hvis der kan føres bevis for, at myndigheden har begået åbenlyse fejl, og hvis der ikke blot er tale om almindelig træghed og børnesygdomme ved systemet, vil bevisbyrden efter omstændighederne kunne vippe over – fra borgeren til myndighed”. Men Waage understreger også at sager af denne karakter ofte er seje at komme igennem, da offentlige myndigheder typisk gives en langt længere snor end private virksomheder.
Tilbage står spørgsmålet, om den danske våbenbranche vil anlægge en erstatningssag imod staten, og om dommeren i så fald vil købe politiets forklaring om, at man i januar bestemt regnede med, at alle problemer ville være løst på et par uger, selvom man havde givet leverandøren et halvt år mere til at aflevere et færdigt og fungerende system.
På overfladen virker det lidt naivt at tro, at et IT-system fungerer, før man har aftalt med leverandøren, at det skal fungere. Men der venter muligvis en nuancering af den besynderlige forklaring.
Læs også: Nye forklaringer fra politiet omkring våbenregister-skandalen
Uanset om der anlægges sag eller ej, er der på nuværende tidspunkt intet der tyder på, at situationen omkring udstedelse af tilladelser bliver normaliseret i år. Det tror politiet da heller ikke selv på… og så må vi bare håbe, at det hele fungerer den 1. juli så de kan begynde at arbejde sig igennem puklen af ubehandlede ansøgninger, der vokser dag for dag.
Vi er nok mange, der vil se det, før vi tror det.