Verdensnaturfonden giver vildkød topkarakter

Den svenske afdeling af Verdensnaturfonden (WWF) ser vildt som det eneste uproblematiske kød på det svenske marked – men der er for lidt af det 

Mens diskussionerne om kød bliver voldsommere rundt omkring i vesten, går den svenske afdeling af WWF (World Wildlife Fund – Verdensnaturfonden) nu ud og anbefaler vildtkød.

Organisationen, der generelt er yderst kritisk overfor kødkonsumption, giver vildtkød topkarakter og ser det som den eneste type kød, der ikke har problematiske sider.

Verdensnaturfonden i Sverige udgiver årligt en kødguide, som vurderer kød med rødt, gult og grønt lys baseret på en række kriterier. Blandt andet biologisk mangfoldighed, sprøjtemidler, klimavenlighed og dyrevelfærd. Kun vildtkød kommer ud med et rent grønt lys i årets udgave af kødlisten.

Læs mere: Sådan forlægger du vildsvinet

Generelt anbefaler WWF bedre kød og mere vegetarisk mad, men skal der kød på bordet så mener organisationen, at vildt er det bedste alternativ. Organisationen definerer vildt som vildtlevende dyr, der jages i jagtsæsonen, men også vildt i hegn er acceptabelt så længe det ikke fodres i større stil.

En del vildt er dog ikke i kridthuset hos Verdensnaturfonden i Sverige. Rensdyrkød opfattes ikke som vildt, da dyrene støttefodres i stor stil. De samme gælder importeret vildtkød, hvor det ikke er muligt at fastslå, hvor meget dyret har været fodret.

Til gengæld er der begejstring over alle de lokale arter; elg, kronvildt, dåvildt, vildsvin og rådyr. Ikke mindst fordi vildtet betegnes som klimavenligt, da det ikke kræver foderproduktion. Som eksempel nævnes vildsvin, der har et lavere klimaaftryk per dyr end kyllinger.

Læs også: Opskrift: Hakkebøffer af vildtkød med fyld

Midt begejstringen for vildtkødet ser WWF dog et problem. Der er for lidt af det, og det er ikke tilstrækkeligt tilgængeligt for offentligheden. Vildtkød står nemlig bare for nogle få procent af den samlede kødkonsumption i Sverige. Derfor håber Verdensnaturfonden, at udbuddet af vildkød til forbrugerne kan øges. Isævildtr når det gælder vildsvin.

Men hvordan? WWF fastslår i kødguiden, at det hverken praktisk eller miljømæssigt vil være muligt at lade vildtstammerne vokse så markant at kødet kan erstatte andet kød på markedet. I stedet vil organisationen arbejde for at mere eksisterende vildtkød kommer ud til flere forbrugere. I dag spises størstedelen af den svenske vildt af jægerne selv, deres familier og venner. Står det til WWF skal jægerne til at dele det gode kød lidt mere.

Se WWFs kødguide her:

- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Søg tilskud til forskning i vildt inden jul

Forskere der vil arbejde med jagt og vildtforvaltning kan søge midler ved Miljøstyrelsen – men kun indtil jul

Nyt ulvepar har etableret sig ved Skjern

Observationer og spor tyder på at enlig hunulv ved Skjern har fundet en mage. Dermed tyder det på hvalpe og en ny ulveflok i området næste år.

Fortsat uvished omkring buejagt i Sverige

Myndighederne tøver med at tage en beslutning og vil nu vente på stor undersøgelse før det kan afgøres om buejagt bliver lovligt i Sverige

Skud til løbende vildt

Et kursus i drivjagt – og, om hvordan man lærer at holde hovedet koldt.

Norske grundejere og jægere nægter at deltage i massenedskydning af rener

Myndighederne har sat planer om voldsom reducering af rensdyrstammen den kommende vinter på hold. Lokale jægere vil ikke deltage i nedskydningen 
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Lokal forankring, personlig service og masser af våben hos Jaktia Maribo

Trods helt nyt våbenrum og mere end 500 jagtvåben på lager er det vigtigste for en af landets ældste jagtforretninger – Jaktia Maribo - bedre kendt som Sport & Hobby – at forblive en hyggelig og lokalt forankret jagtforretning.

En anderledes haglbøsse

Den berømte våbenfabrikant Greener begyndte fra omkr 1920-15 at levere Greener Police Riot Shotguns til Imperiets afsides hjørner.

Haglbøssens Kaliber og Ammunition

Som jægere behøver vi til den praktiske jagt kun at bekymre os om våbnets kaliber, patronerne hylsterlængde og haglstørrelsen og -vægten, finesserne kan vi om ønskeligt læse os til eller drøfte med bøssemageren.
Lyddæmper

Svensk regering vil ændre i lyddæmperes status – skal ikke længere ses som et selvstændigt våben

De nye regler forventes at træde i kraft i juli 2022 og kan medføre, at det bliver lettere for danske jægere at medbringe lyddæmpere til jagt i Sverige.

Luftwaffes drillinger – Et slag i luften

Denne vel nok mest usædvanlige flybevæbning nogen sinde blev, efter ordre fra det tyske Luftwaffe's chef, Hermann Göring, standard på mange tyske fly under...
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner