Svenskerne vil halvere antallet af ulve

Politisk flertal for en markant mindskning af den svenske ulvestamme – årets inventering tyder på mere end 450 ulve i Sverige. Målsætningen skal være minimum 170 individer

Den voldsomme debat om ulve i Sverige ser nu ud til at have haft en effekt på de svenske politikere. Medlemmerne af Miljø- og Landbrugsudvalget i den svenske Rigsdag besluttede sidste uge at anbefale, at den svenske ulvestamme reduceres, så bundgrænsen fremover vil være 170 individer. Dermed skal antallet af ulve i Sverige mere end halveres.

Læs også: Norske ulve forgiftes af kølervæske og rottegift

Beslutningen kommer netop som årets optælling viser et rekordhøjt antal ulve i Sverige. Inventeringen, der sluttede i marts, vurderede, at bestanden nu er på 465 individer. Det er langt mere end den minimumsgrænse på 300 ulve, som myndighederne har arbejdet med indtil nu.

Minimumsgrænsen for ulve i Sverige har faktisk tidligere være 170-270 dyr, men Naturvårdsverket (svarende til Naturstyrelsen i Danmark) har i flere omgange hævet grænsen. Først til 300 dyr og senest har man forvaltningsmæssigt reelt betragtet 400 ulve som niveauet.

Beslutningen i Miljø og Landbrugsudvalget blev muliggjort, fordi Centerpartiet har skiftet holdning i ulvespørgsmålet. Dermed opstod der et flertal bestående af Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna og Centerpartiet.

Læs også: Svenske ulve skal i EU domstolen

Så sent som 2020 stemte Centerpartiet, der traditionelt er Sveriges landboparti, ellers imod et lignende forslag, men nu er partiet med på, at grænsen igen skal sænkes til 170 dyr.

Fælles ulveforvaltning med Norge

Miljø og Landbrugsudvalget i Rigsdagen foreslår samtidig, at de svenske og norske ulvestammer skal forvaltes sammen, da ulvene alligevel bevæger sig frem og tilbage over grænsen.

Et samlet antal kan i så fald ligge omkring 230 individer, hvoraf Sverige altså huser de 170 dyr. Ud over færre ulve i Sverige og samforvaltning med Norge, foreslår udvalget, at der skal arbejdes mere regionalt med ulveforvaltning og iværksættes lokale forvaltningsplaner, så der er bedre styr på, hvor mange ulve de enkelte regioner og lokalområder kan bære.

18% flere ulve

Imod forslaget er de svenske Socialdemokrater, Miljøpartiet, Venstrepartiet og Liberalerne, men de har ikke mandater nok til at bremse forslaget i Rigsdagen. Fremtiden for de svenske ulve skal debatteres i Rigsdagen den 12. maj, og afstemningen om den nye bundgrænse for antallet af ulve i Sverige forventes den 18. maj.

Læs også: Dommer sætter stopper for ulvejagt

Antallet af ulve i Sverige er steget markant de seneste årtier og årets inventering talte 74 ulverevirer i Sverige (familiegrupper og revirmarkerende par), hvilket anslås at betyde en ulvestamme på mere end 465 dyr. Det er stigning på 18 procent i forhold til inventeringen i 2021, hvor optællingen viste 395 ulve i Sverige.

Læs også