Svenskerne vil halvere antallet af ulve

Politisk flertal for en markant mindskning af den svenske ulvestamme – årets inventering tyder på mere end 450 ulve i Sverige. Målsætningen skal være minimum 170 individer

- Annonce -

Den voldsomme debat om ulve i Sverige ser nu ud til at have haft en effekt på de svenske politikere. Medlemmerne af Miljø- og Landbrugsudvalget i den svenske Rigsdag besluttede sidste uge at anbefale, at den svenske ulvestamme reduceres, så bundgrænsen fremover vil være 170 individer. Dermed skal antallet af ulve i Sverige mere end halveres.

Læs også: Norske ulve forgiftes af kølervæske og rottegift

Beslutningen kommer netop som årets optælling viser et rekordhøjt antal ulve i Sverige. Inventeringen, der sluttede i marts, vurderede, at bestanden nu er på 465 individer. Det er langt mere end den minimumsgrænse på 300 ulve, som myndighederne har arbejdet med indtil nu.

Minimumsgrænsen for ulve i Sverige har faktisk tidligere være 170-270 dyr, men Naturvårdsverket (svarende til Naturstyrelsen i Danmark) har i flere omgange hævet grænsen. Først til 300 dyr og senest har man forvaltningsmæssigt reelt betragtet 400 ulve som niveauet.

Beslutningen i Miljø og Landbrugsudvalget blev muliggjort, fordi Centerpartiet har skiftet holdning i ulvespørgsmålet. Dermed opstod der et flertal bestående af Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna og Centerpartiet.

Læs også: Svenske ulve skal i EU domstolen

Så sent som 2020 stemte Centerpartiet, der traditionelt er Sveriges landboparti, ellers imod et lignende forslag, men nu er partiet med på, at grænsen igen skal sænkes til 170 dyr.

Fælles ulveforvaltning med Norge

Miljø og Landbrugsudvalget i Rigsdagen foreslår samtidig, at de svenske og norske ulvestammer skal forvaltes sammen, da ulvene alligevel bevæger sig frem og tilbage over grænsen.

Et samlet antal kan i så fald ligge omkring 230 individer, hvoraf Sverige altså huser de 170 dyr. Ud over færre ulve i Sverige og samforvaltning med Norge, foreslår udvalget, at der skal arbejdes mere regionalt med ulveforvaltning og iværksættes lokale forvaltningsplaner, så der er bedre styr på, hvor mange ulve de enkelte regioner og lokalområder kan bære.

18% flere ulve

Imod forslaget er de svenske Socialdemokrater, Miljøpartiet, Venstrepartiet og Liberalerne, men de har ikke mandater nok til at bremse forslaget i Rigsdagen. Fremtiden for de svenske ulve skal debatteres i Rigsdagen den 12. maj, og afstemningen om den nye bundgrænse for antallet af ulve i Sverige forventes den 18. maj.

Læs også: Dommer sætter stopper for ulvejagt

Antallet af ulve i Sverige er steget markant de seneste årtier og årets inventering talte 74 ulverevirer i Sverige (familiegrupper og revirmarkerende par), hvilket anslås at betyde en ulvestamme på mere end 465 dyr. Det er stigning på 18 procent i forhold til inventeringen i 2021, hvor optællingen viste 395 ulve i Sverige.

Del artiklen hvor du vil:

- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Rypejagt i Canada

I det vildtrige Canada er der ikke mange, der går på rypejagt – det sker mest tilfældigt under anden jagt. Udlændinge er ofte mere interesserede i den traditionelle form for rypejagt end landets egne indbyggere.

Standhals i elgdrevet

Ude bag Kalixelvens imponerende vandmasser, finder man elgterræner af første klasse. I disse skove jager Robert Ramstad.

Dansk jæger skal i retten efter at have skudt køer

Den danske jæger, som sidste år skød tre stykker skotsk højlandskvæg under en vildsvinejagt nord for Kalmar, skal nu for retten i Sverige. Jægeren...
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Riffelskydning – Sådan tager du højde for vindens påvirkning

Vind er riffelskyttens største udfordring. Dels fordi vinden er svær at vurdere i praksis, og dels fordi effekten af vinden selv på relativt korte skudhold er for stor til at ignorere. I forhold til vinden er der ingen nemme løsninger – viden og erfaring er altafgørende!

Lyddæmper tilbagekaldes

Har du en lyddæmper af mærket Ase Utra model Radien med produktionsmåned 06/20 og 07/20, bør du få den ombyttet hos forhandleren. 

Våbenhandlere overvejer erstatningssag imod staten

En hel branche er i knæ. Tabene opgøres i mangecifrede millioner og konkurser truer. Alt sammen som følge af kaoset omkring politiets nye våbenregister. Alle forsøg på at råbe de ansvarlige myndigheder op har hidtil været forgæves.

Nye forklaringer fra politiet omkring våbenregister-skandalen

Skandalesagen om politiets nye våbenregister ruller videre med uklare forklaringer og uden udsigt til normale sagsbehandlingstider i indeværende kalenderår. Imens akkumuleres store tab i en presset jagtbranche.

Politiets våbenregistrerings-system er IKKE forsinket

Politiet har hidtil foregivet, at det nye våbenregistreringssystem, burde have fungeret, da man tog det gamle ned. hvilket inddirekte peger på systemleverandøren som synderen. Men er det nu også sandt?
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner