Et forslag on at etablere en såkaldt naturnational park inde i Nationalpark Thy blev sidste uge nedstemt af byrådet i Thisted kommune. Forslaget er stillet af et flertal i Nationalpark Thys bestyrelse, men 25 af 27 medlemmer af byrådet i Thisted viste sig at være imod. Blandt modstanderne var den socialdemokratiske borgmester Ulla Vestergaard.
Borgmesteren og de andre byrådsmedlemmer er bekymrede over hvor meget indflydelse lokale interesser får, hvis nye ambitioner og projekter sættes i søen i det tempo den nuværende Miljøminister Lea Wermelin lægger op til. Den bekymring deler de lokale jægere. Blandt andet i Thisted Jægerråd, der også er kritiske overfor en naturnationalpark inde i Nationalpark Thy.
”Vi er yderst tilfredse med at der er truffet beslutning om, at Kommunalbestyrelsen ikke ønsker en naturnationalpark i Thisted Kommune. Vi har gjort alt, hvad vi kunne for at få netop den beslutning, som byrådet har truffet. Naturstyrelsen ejer næste alt skov i Thy, og derfor er der helt naturligt store jagtlige interesser på spil, siger formanden for Thisted Jægerråd, Tage Espersen.
Læs også: Kontroversielt EU oplæg om forbud mod jagt i Natura 2000 områderne skrottet
Tage Espersen er, ligesom andre lokale interessenter, bekymret over for lidt lokal medindflydelse, hvis naturnationalparken skulle blive en realitet. Hans melding harmonerer med meldinger fra de områder, der allerede er udpeget som natur-nationalparker, hvor der tales om, at muligheden for lokal indflydelse er begrænset og at lokale jægere ikke inddrages ordentligt i projektet. Der er i øjeblikket to naturnationalparker: Fussingø og Gribskov. Yderligere tre er planlagt – Almindingen, Stråsø og Tranum.
I sommer bad miljøminister Lea Wermelin kommunerne om at melde ud omkring ønsker i forbindelse med etableringen af 10 naturnationalparker yderligere rundt omkring i Danmark. Kommunerne fik 4 uger til at vende tilbage. Det udløste protester, der gjorde at fristen blev forlænget. Alligevel er der generel usikkerhed omkring hvad de langsigtede konsekvenser bliver for de kommuner, der siger ja tak til en natur-nationalpark.
Der arbejdes allerede intenst med biodiversitet
Efter afstemningen i Thisted understregede Borgmester Ulla Vestergaard, at hun ikke har nogle alvorlige problemer med selve Thy Nationalpark. Problemer er, at den nye Naturnationalpark – som blandt andet indebærer hegnede områder – skal presses igennem så hurtigt og tilsyneladende udelukkende fra centralt hold.
”Det er jo den lokale forankring og det gennemarbejdede oplæg, der har gjort Nationalpark Thy til den bragende succes, den er i dag”, siger borgmester Ulla Vestergaard. Hun frygter, at en kontroversiel naturnationalpark vil medføre en udvanding af det stærke brand, som nationalparken er i dag og siger endvidere:
”Der arbejdes allerede intenst med biodiversitet i nationalparken, og der kan givet, hvis også økonomien følger med, findes endnu flere steder, ligesom der allerede er områder, hvor man ikke færdes på bestemte tidspunkter af året. Hvad skal vi så med en naturnationalpark oveni?”
Læs også: Miljøstyrelsen forlænger tilladelse til hjortejagt med bue og pil
Netop manglende indflydelse og ideen om hegnede områder er i direkte modsætning til de grundlæggende tanker bag Nationalpark Thy. Da parken i sin tid blev en realitet, skete det efter flere års forarbejde, med masser af lokal inddragelse og derfor med stor lokal opbakning.
Efter afstemningen sidste uge sender borgmesteren nu en skrivelse til Naturstyrelsen, hvori hun forklarer kommunens beslutning og baggrunden for det kommunale nej tak. Skrivelsen siger blandt andet:
“Thisted Kommune ønsker ikke en naturnationalpark på statens arealer i Nationalpark Thy. Da Nationalpark Thy i sin tid blev etableret, som den første i landet, var det efter en lang, grundig og god dialog mellem stat, kommune og øvrige parter. En af de grundlæggende præmisser var og er, at der er en balance mellem beskyttelse og benyttelse, og at tilgængeligheden ikke blev begrænset som konsekvens af etableringen af Nationalpark Thy. I den sparsomme information vi har fået om en evt. naturnationalpark i Nationalpark Thy er der skabt en usikkerhed om, hvorvidt de grundlæggende præmisser bliver kompromitteret. Da vi ser Nationalpark Thy som en stor succes til gavn for både naturen, turister og borgere i lokalområdet, har vi svært ved at se, hvordan en naturnationalpark i samme område kan være en gevinst,”
Selvom Thisted nu har meldt klart ud omkring en naturnationalpark i kommunen, har byrådet reelt ikke magt til at bremse oprettelsen af en naturnationalpark, hvis den besluttes i Miljøministeriet.
”Men jeg vil godt nok komme til at løfte et øjenbryn temmelig meget, hvis de bare kører videre udenom os. Det kan jeg ikke forestille mig vil komme til at ske,” fortæller borgmester Ulla Vestergaard, der nok ikke er upopulær i jægerkredse i Thisted over den beslutning.