Årets optælling af jærv i Sverige er opgjort

Jærven trives og spreder sig langsomt sydpå fra fjeldområderne i Nordsverige – kun få dyr fældes årligt

- Annonce -

Inventeringen af Jærv i Sverige for i år viser, at bestanden af de sky dyr er stabil i det store land. Det er den svenske myndighed Naturvårdsverket, der har offentliggjort resultatet af optællingen for 2021, og styrelsen vurderer, at den svenske stamme er passende i både størrelse og placering. Myndigheden er også tilfreds med årets antal af jærvkuld, der ligger omkring 100.

Læs også: Millioner af dollars kastes i forskning i frygtet afmagringssyge

De fleste af jærvene lever i den vestlige del af Jemtland i det nordvestlige Sverige – ind mod grænsen til Norge, hvor der meldes om 60 jærvkuld i år.

Svenskerne regner med at bundgrænsen for antallet af jærv, hvis bestanden skal holdes sund og stabil, er 600 og optællingen tyder på, at der lige nu er 637 jærv i Sverige. Det er nogenlunde samme antal som sidste år.

Optælling af jærv er en vanskelig opgave

I hele Skandinavien vurderes det, at der findes 1023 jærv. Naturvårdsverket understreger dog, at optællingen er svær, og at antallet kan svinge lidt fordi forholdende har været forskellige under de seneste års inventeringer. Optællingen sker primært ved at registrere dyrene, når der ligger sporsne og suppleres med at analysere DNA-prøver og billeder fra vildtkameraer.

Læs også: Antallet af nedlagte vildsvin i Sverige stiger, men andre tal viser et markant fald i bestanden

”Jærvene har i de seneste år spredt sig sydpå fra fjeldområderne til skovområderne i det mellemste Sverige, og det sydligste jærvkuld i år er registreret 25 kilometer nord for byen Karlstad (lige nord for den store sø Vättern). Der er også rapporter om jærvkuld i Dalerne og et ved den svenske kyst syd for byen Sundsvall,” fortæller vildtkonsulent Robert Ekblom fra Naturvårdsverkets Vildtanalyse enhed.

Langt de fleste Jærv findes dog fortsat i fjeldområderne på grænsen til Norge.

Jærv er fredet i Sverige og jagt sker under strengt regulerede former. Der gives dog tilladelser til jagt, hvis enkelte dyr forårsager skader på tamdyr eller rener. Tilladelser gives i de fleste tilfælde af den lokale Länsstyrelse, der forventes at have bedst forudsætninger for at vurdere de enkelte situationer.

Læs også: Norske myndigheder overvejer massenedskydning af rener

Del artiklen hvor du vil:

- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Rypejagt i Canada

I det vildtrige Canada er der ikke mange, der går på rypejagt – det sker mest tilfældigt under anden jagt. Udlændinge er ofte mere interesserede i den traditionelle form for rypejagt end landets egne indbyggere.

Standhals i elgdrevet

Ude bag Kalixelvens imponerende vandmasser, finder man elgterræner af første klasse. I disse skove jager Robert Ramstad.

Dansk jæger skal i retten efter at have skudt køer

Den danske jæger, som sidste år skød tre stykker skotsk højlandskvæg under en vildsvinejagt nord for Kalmar, skal nu for retten i Sverige. Jægeren...
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Riffelskydning – Sådan tager du højde for vindens påvirkning

Vind er riffelskyttens største udfordring. Dels fordi vinden er svær at vurdere i praksis, og dels fordi effekten af vinden selv på relativt korte skudhold er for stor til at ignorere. I forhold til vinden er der ingen nemme løsninger – viden og erfaring er altafgørende!

Lyddæmper tilbagekaldes

Har du en lyddæmper af mærket Ase Utra model Radien med produktionsmåned 06/20 og 07/20, bør du få den ombyttet hos forhandleren. 

Våbenhandlere overvejer erstatningssag imod staten

En hel branche er i knæ. Tabene opgøres i mangecifrede millioner og konkurser truer. Alt sammen som følge af kaoset omkring politiets nye våbenregister. Alle forsøg på at råbe de ansvarlige myndigheder op har hidtil været forgæves.

Nye forklaringer fra politiet omkring våbenregister-skandalen

Skandalesagen om politiets nye våbenregister ruller videre med uklare forklaringer og uden udsigt til normale sagsbehandlingstider i indeværende kalenderår. Imens akkumuleres store tab i en presset jagtbranche.

Politiets våbenregistrerings-system er IKKE forsinket

Politiet har hidtil foregivet, at det nye våbenregistreringssystem, burde have fungeret, da man tog det gamle ned. hvilket inddirekte peger på systemleverandøren som synderen. Men er det nu også sandt?
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner